De favoriete jeugdboeken van Freya

In maart bestaat de jeugdboekenmaand (voorheen jeugdboekenweek) 50 jaar, en dat kan ik alleen maar feestelijk toejuichen! Met de slogan ‘lezen is een feest‘ wordt lezen en voorlezen extra in de bloemetjes gezet. De poster is ook een absoluut pareltje:

Wanneer ik terugdenk aan vroeger, dan denk ik dat lezen altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven is geweest. Mijn lieve moeder las me iedere avond een verhaaltje voor uit een boek met 365 katten-, kabouter- of elfenverhalen en ik vond het elke keer prachtig. Voor ik naar het eerste leerjaar ging was ik een weekje ziek, en toen leerde mijn oma me lezen. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open en ik was onmiddellijk verkocht. In het weekend vroeg ik dan elke keer of ik wat in bed mocht lezen voor ik opstond (in mijn enthousiasme heb ik toen ooit eens per ongeluk om 4u ’s nachts aan het bed van mijn ouders gestaan, dat was natuurlijk nog een beetje te vroeg…). Iedere zondag ging ik trouw naar onze lokale bibliotheek en mocht ik nieuwe boekjes kiezen! Wat een groot feest was me dat…

Graag zou ik dan ook enkele van mijn favoriete boeken met jullie delen, in de hoop dat jullie erin net als ik geweldige, fantasierijke en spannende werelden zullen ontdekken.

  • Eragon – Oudste – Brisingr – Erfenis (Christopher Paolini)

Deze vier meesterwerkjes verdienen zeker een plaatsje hoog in mijn lijst aangezien ik ze elk zeker 10+ keer gelezen heb. Eragon en zijn opvolgers nemen je mee naar een magische wereld vol draken, elfen en magiërs. Dankzij de eindeloze fantasie van de schrijver zie je hetgeen hij beschrijft helemaal voor je. De band tussen Eragon en de draak Saphira is vertederend mooi en ik moet toegeven, op het einde van het laatste boek zijn er hier wel wat traantjes gevloeid…

Ik herinner me nog dat ik als 14-jarige in een zonovergoten zetel kroop met Eragon en een Snicker, en dat ik het hele boek in één middag uitlas. En die Snicker ging ook de hele middag mee: ik knabbelde er telkens een klein stukje af en liet het langzaam smelten.

Moraal van het verhaal: deze boeken en een lekkere snack: geniale combinatie!

  • Ver voorbij het diepe woud (Paul Stewart & Chris Riddell)

Dit eerste deel van de Klif-kronieken heb ik ook meerdere malen opnieuw verslonden. In het boek volg je Twijg, een jongen die opgroeit bij een familie woudtrollen. Hij verdwaalt in het Schemerwoud en komt allerlei rare wezens tegen op zijn tocht. De tekeningen van Chris Riddell maken van dit boek een absoluut pareltje! Als je na één boek nog niet genoeg kan krijgen van de avonturen van Twijg, dan heb ik goed nieuws voor je. Er zijn namelijk 4 trilogieën (dat zijn 12 boeken) geschreven die plaatshebben in deze fantasiewereld.

  • Mathilda (Roald Dahl)

Een boek van meesterschrijver Roald Dahl mocht zeker niet ontbreken in mijn lijstje. Hoewel hij veel geweldige werken geschreven heeft, vind ik Mathilda heel speciaal. Omdat ze als klein en pienter meisje iedereen te snel af is, en omdat ze zich zo kan verliezen in boeken, is ze een echte heldin voor me. Na het lezen van dit boek wenste ik dat iedereen zo’n geweldige juf had als Mathilda.

  • Charlotte’s web (E. B. White)

In het zesde leerjaar moesten we een spreekbeurt geven voor Nederlands, en Charlotte’s web was mijn keuze. Vol concentratie tekende ik de cover over om als voorblad van mijn presentatie te dienen. Vandaar dat deze iconische tekening dan ook in mijn geheugen gegrift staat. Het verhaal over de vriendschap tussen een spinnetje en een big is hartverwarmend mooi en is echt een verhaal voor alle leeftijden.

  • Het uur nul (Dirk Bracke)

Omdat ook een schrijver van eigen bodem niet mocht ontbreken, wil ik ook even Dirk Bracke vermelden in mijn lijstje. Ik vermoed dat ongeveer iedereen wel al eens een boek van hem gelezen heeft, en ze zijn elk op hun eigen manier beklijvende of aangrijpende verhalen. Het uur nul is zeker geen uitzondering, en zo veel jaar terug heeft het verhaal van Ben me diep geraakt.

Ik denk dat ik nog wel een tijdje zou kunnen doorgaan over al mijn favoriete jeugdboeken, maar ik ga mezelf intomen en het hierbij houden (eens ik over boeken begin merk ik namelijk bij mezelf op dat ik er al gauw uren over kan doorgaan, dus tijdig op de rem gaan staan is ook belangrijk). In ieder geval hoop ik dat deze boeken je zin geven om je ook lekker in een zetel of knus hoekje te nestelen met een boek. Schermpjes allerhande zijn in onze leefwereld tegenwoordig zo ingeburgerd dat een papieren boek haast een luxe geworden is. Als kind vond ik het zo geweldig om een boek vast te nemen, de eerste pagina om te slaan en me te laten meeslepen door een nieuw wervelend avontuur. Dat is als volwassene nooit echt veranderd, en dat bewijst dat er op boeken geen leeftijd staat (gelukkig maar!).

Dus neem gezellig een boek vast en geniet! Want lezen IS een feest!

Eén opmerking over 'De favoriete jeugdboeken van Freya'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: